Dette må du huske når du skal oppdatere nettsiden din

27. juni 2017 – Guro Bryn Høgheim, Først publisert 17. aug 2015

Når en nettside lanseres er det ofte kunden selv som overtar stafettpinnen hva gjelder vedlikehold og optimalisering av innholdet. Under kan du lese hva som er det aller viktigste å ha et bevisst forhold til.

Bilde

Oppløsning / størrelse

Telefonen din tar bilder av så god kvalitet at de er gode nok til store prints, men det betyr også at du ikke bør laste disse direkte opp på nettsiden din. De er gjerne 15-20 megabyte store. Formatèr bildene til lavere filstørrelse før du laster de opp i WordPress. Nettsiden din blir tung om du har store filer, noe som igjen fører til irriterte kunder og dårligere plassering i søkemotoren.

Hvilken størrelse bildene må ha avhenger av bildeflaten på nettsiden din, men de fleste trenger ikke større bilder enn lengde/bredde 1500 pixler (spør oss gjerne hvor store bildene dine må være). Vi anbefaler en maks filstørrelse på 200-300 kilobyte og en oppløsning på 72 DPI (dots per inch).

Hvis du har Photoshop/Photoshop Elements:

Med Photoshop og Photoshop Elements får du filstørrelsen så liten som mulig uten at det trenger å gå på kompromiss med kvaliteten.

Med bildet åpent i Photoshop velger du først en smalere bildestørrelse, f.eks. 1500 piksler. Deretter Fil > Eksporter > Lagre for web.
På høyre side av vinduet, like under Preset (Forhåndsinnstill) kan du velge mellom PNG og JPG. Velg JPG.
Angi komprimeringskvalitet via de forhåndsinnstilte alternativene, velg høy, veldig høy eller maksimum. Klikk på lagre og angi navn på bildet.

Hvis du ikke har Photoshop/Photoshop Elements:

Hvis du ikke har tilgang til Photoshop kan du bruke gratistjenesten Pixlr Editor, som vi har skrevet en bloggartikkel om tidligere. For å lagre bilder for web trykker du på Fil > Lagre oppe i venstre hjørne, gir bildet et navn og justerer kvaliteten. Jo lavere nummer, jo lavere kvalitet. Høyere kvalitet betyr høyere filstørrelse, du må derfor finne en balanse. På generelt grunnlag kan vi anbefale kvalitet 80.

Filnavn

Når du tar et bilde får det automatisk en tittel, og det enkleste er naturligvis å ikke endre det. Men det er ikke særlig lurt. For å heve plasseringen din i søkemotoren er det viktig at du bruker nøkkelord alle plasser du har mulighet. Det inkluderer også filnavn. Men: helst ikke bruk norske tegn eller mellomrom. F.eks. “Øyhopping var særs gøy i går.jpg” bør heller here: “Oyhopping.jpg” evt. “oyhopping-goy.jpg”.

hvit levis tskjorte

Eksempel på dårlig filnavn:
DC183409.jpg
Eksempel på godt filnavn:
hvit-levis-tskjorte.jpg

Søkemotorene klarer ikke lese bilder, og når bildenavnet ikke sier noe om hva det viser så vil det heller ikke dukke opp på relevante bildesøk.

Når et bilde er lastet opp i WordPress kan du endre filnavnet ved å gå til Media > Bibliotek > Trykk på det aktuelle bildet > Endre “Tittel” i feltet til høyre.

Alternativtekst (alt-tekst)

Som nevnt over kan ikke søkemotoren lese bilder, og i tillegg til et søkevennlig filnavn må du ha en alt-tekst på hvert bilde. Alt-teksten er utviklet for å fortelle søkemotoren hva bildet forestiller og er i tillegg et krav i lovverket for universell utforming. Du angir denne når du plasserer et bilde på en side eller et innlegg:

Alternativtekst er viktig å bruke på alle bilder

Alt-teksten må beskrive hva man ser på bildet.
Eksempel på en god alt-tekst: En mann holder en oppdrettslaks ved et oppdrettsanlegg.

Sider og innlegg

Hva er forskjellen?

Sider er statisk innhold som har en fast plass i hierarkiet og menyen. Typisk for ”Om oss”, ”Kontakt oss” osv.

Innlegg er datofestet artikler som blir sortert og og utlistet kronologisk – ikke hierarktisk. Typisk for t.d. nyheter og blogg

Hva er en god tittel?

En god tittel fanger leserens oppmerksomhet og gir et kjapt innblikk i hva teksten handler om. En god tittel er blant annet viktig når du skal optimalisere nettsiden din for søkemotorene. Du bør tenke over hva målgruppen din søker etter i søkemotoren og plassere viktige nøkkelord i titlene dine. En tittel bør samtidig være så kort som mulig, maks 35 tegn.

Marker undertitler i brødtekstene med Overskrift 2 (H2), evt. høyere nummer (Overskrift 3 osv.), men vær konsekvent. Ikke bruk fet skrift som overskrift, da bryter du lovverket om universell utforming.

Ulike overskriftsvalg i wordpress

Hvordan legge til tekst fra Microsoft Word eller andre tekstprogram i WordPress?

Det er veldig viktig at du limer tekst inn i tekst-modus for å fjerne formattering om du har skrevet den i Microsoft Word eller andre tekstprogram i forkant. Ved å gjøre det på denne måten får du formatert teksten på nytt og fjernet alt “rusk” som følger med fra andre program. Når du har limt teksten inn kan du gå til visuellmodus for å legge til bilder, overskrifter o.l.

Bruk tekstmodus i wordpress når du skal lime inn tekst

Last ned listen her! (PDF, 277 kB)