7 tips for å få et raskere nettsted

FAGBLOGG 

Hastighet på nettsiden kan være et undervurdert tema. Fokuset på design er viktig, men kan noen ganger overgå fokuset på det tekniske. Lastetiden påvirker både brukervennlighet og flyt til den som besøker nettsiden. Her kan du lese 7 tips om hvordan du kan få et raskere nettsted.

Hvorfor må du ha et raskt nettsted?

Hastigheten og lastetiden påvirker nettsidens trafikk i stor grad. Google legger vekt på hastigheten når de rangerer og foretrekker de som er hurtigst. Undersøkelser viser at 4 av 10 amerikanere gir opp nettsiden dersom den ikke laster innen 3 sekunder. Blant annet har Amazon regnet ut at dersom nettsiden lastet opp ett sekund tregere, ville det kostet dem $1,6 milliarder (cirka 13 milliarder NOK) i inntekter hvert år. Lastetiden må ikke undervurderes.

1. Få en rask WordPress hosting

Din hostingtjeneste spiller en viktig rolle i å øke hastigheten på WordPress-siden din. En optimalisert hosting kan redusere lastetiden betydelig, men også øke din pålitelighet. En rask host fokuserer på ytelse og gir bedre sikkerhet gjennom stabil og underliggende infrastruktur.

2. Plugins – mindre betyr mer

Plugins er en god måte å få nye funksjoner til din WordPress-side, men leder ofte til “slow-loading” da de er ressurskrevende. Når det ikke er brukt riktig moderering, så kan plugins skape ytelsesproblemer.

Bruk bare de pluginene du virkelig trenger, og fjern de som ikke er i bruk. Mange funksjoner er enkelt å legge til i WordPress-temaet i stedet for å bruke plugins som legger til unødvendig kode.

3. Bruk et lettvektig tema

Et tema er en hovedkomponent på et WordPress-nettsted som ofte oppdateres med nye layoutelementer. Temaet kan gjøre en forskjell når du fremskynder et WordPress-nettsted. Det er flere lette temaer tilgjengelig som lastes raskere og er estetisk tiltalende.

Disse temaene følger de beste kodingsrutinene som foreskrevet av WordPress Codex. De håndterer bruken av CSS og JavaScript nøye, for å unngå belastning på forskjellige sider. Med mindre rot, kommer en mindre størrelse og dette resulterer i bedre ytelsesgrad. GeneratePress og Genesis Framwork er to eksempler på slike temaer. Overordnede temaer er minimale versjoner som brukerne kan bygge sine egne temaer på.

Hvis du kan litt om WordPress-utvikling, kan du også utforske Underscores og WP Rig start-tema. Disse temaene er perfekte for alle som ønsker å bygge sitt eget optimaliserte WordPress-tema.

Et stort antall WordPress-brukere er tilbøyelige til å bruke sidebyggere som for eksempel Elementor eller WPBakery. Disse er ressurskrevende og rotete med mye unødvendig kode som kan forårsake ytelsesproblemer. Alternativt kan Oxygen eller Enfold brukes som standard WordPress-editor.
Les om hva du får med et WordPress-nettsted.

4. Bruk Caching for et raskere nettsted

Caching er en populær måte å øke hastigheten på et WordPress-nettsted. Det hjelper med å laste siden raskere ved å cache innholdet i brukerens nettleser. Det er flere plugins tilgjengelig på WordPress som kan legge til en sofistikert cachemekanisme sammen med andre ytelsesverktøy som minifisering, databaseoptimalisering og Gzip-komprimering.

WordPress Cache-plugins er bare i stand til å tilby cache på klientsiden. Mange brukere glemmer det etter å ha aktivert pluginen, og gidder ikke tilpasse konfigurasjonen i henhold til deres krav. Dette kan gjøre mer skade enn godt, siden caching må administreres og overvåkes ofte for å oppnå optimale resultater.

5. Komprimere bilder

Bilder representerer ofte mer en 50% av nettstørrelse og størrelsen kan reduseres betydelig ved å komprimere dem før du laster dem opp til nettstedet.

De fleste WordPress-brukere er avhengig av plugins for å komprimere bilder. Disse programtilleggene komprimerer bildene, men reduserer ofte kvaliteten på bildet. Det er også viktig å forstå typer komprimering, det vil si Lossy og Lossless.

I Lossy komprimering blir bildet nedbrutt og redusert til en mindre størrelse gjennom dataeliminering. I Lossless komprimering komprimeres bildet uten å miste informasjon eller kvalitet. Siden alle dataene fremdeles er intakte, er det mulig å rekonstruere orginalfilen. Webserverer utfører komprimering hvis de er riktig konfigurert.

En annen ting som kan vurderes er bildestørrelsen. WordPress støtter responsive bilder og lager flere størrelser på hvert bilde. Ved å bruke attributtet scrset kan nettlesere laste ned den passende bildestørrelsen. Så i stedet for å laste opp de store bildene kan mellomstore bilder fungere fint og i tillegg spare diskplass og båndbredde.

Du kan også bruke verktøy som Adobe Photoshop, JPEG Mini og FileOptimizer for å komprimere bilder. JPEG Mini er programmet du bør bruke dersom du vil komprimere bilder manuelt, uten å ødelegge kvaliteten.

6. Bruk W3C-validering

For at en side skal prestere bra og så raskt mulig, er W3C-validering viktig. Et nettsted som validerer, er raskere enn et nettsted som ikke gjør det, av den enkle grunn at nettleseren ikke trenger å bruke tid på å finne ut hvordan noe skal se ut når noe er spesifisert galt.

7. Hold eksterne skripter til et minimum

Et annet veldig vanlig ytelsesproblem er bruken av for mange eksterne skript. For mange eksterne skript kan redusere et nettsted fordi det tar tid å laste inn data fra disse eksterne ressursene. Det er viktig å holde antallet eksterne skript til et minimum og laste dem lokalt der det er mulig.

Istedenfor å bruke skripter fra en ekstern ressurs; host dem lokalt for å unngå unødvendige forespørsler til en eksterne ressurs hver gang en bruker besøker nettstedet ditt.
Les også: Tips til hvordan øke trafikken til nettsiden

Tjenester

crossmenuarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram